Rang-liste

Ranglista Srbije u maratonu  (nezvanična) – (muški) (žene)(vidi napomene dole)

Abecedna lista maratonaca-ki sa ličnim rekordom i brojem maratona (muški) (žene)

Rekordi Srbije u maratonu po godinama života (muški) (žene)

Ranglista u maratonu prema tablicama starosnih koeficijeenata (muški) (žene)

…………………………………………………………………………………………………………………………

Godišnje rang-liste u maratonu;

2023   (muški) (žene) 

2022   (muški) (žene)    2021   (muški) (žene)   

2020   (muški) (žene)     2019 (muški) (žene)      2018 (muški) (žene)    

2017 (muški) (žene)         2016 (muški) (žene)          2015 (muški) (žene)     

2014 (muški) (žene)         2013 (muški) (žene)          2012 (muški) (žene)     

   2011 (muški) (žene)         2010 (muški) (žene)

                       …………………………………………………………………………………………………………………………
 

Ultramaratoni:

Rang-lista u trci na 100 km Otvori listu

Rang-lista u trci na 50 km Otvori listu

Rang-lista u trci na 12 časova Otvori listu

Rang-lista u trci na 6 časova Otvori listu

Rang-lista u trci na 24 časa Otvori listu

…………………………………………………………………………………………………………………………

Napomene uz ultramaratonske rang-liste:

Molimo Vas da nam dostavljate  rezultate sa Vaših maratonskih i ultramaratonskih trka (kako sadašnjih tako i znatno ranijih), kako bismo mogli  dopuniti bazu podataka radi ispravljanja  eventualnih greškaka i blagovremenog ažuriranja.

Ujedno molimo sve one koji imaju rezultate sa Podgoričkog ultramaratona iz 2003. godine, sa Palićkog ultramaratona 2001, kao i sa Beogradskog ultramaratona iz 1998, 1999, 2002, 2004 godine, da nam ih  dostave.

Napomene uz „Rang-lista Srbije u maratonu“

Zvanična lista najboljih maratonaca i maratonki Srbije je objavljena od strane Atletskog Saveza Srbije i može se pogledati preko sledećeg linka (klikni ovde). Uočava se da je u ovim listama obuhvaćeno pedesetak naših najboljih maratonki i maratonaca. Međutim, mi, obični maratonci – rekreativci, cenimo svačiji rezultat u maratonu, naš stav je da svako ko pretrči maraton je pobednik,  i iz tih razloga je sastavljena nezvanična rang lista Srbije za sve nama poznate maratonke i maratonce Srbije. Rang lista je formirana na osnovu raspoloživih rezultata, i realno je očekivati da u toj listi ima propusta, ne samo zbog eventualnih štamparskih grešaka, već i zbog ne verifikovanih dužina staza. Na primer, opšte poznato i priznato, da je staza bila kraća, npr. u Skoplju 1997. u Strugi 2003. godine, kao i na nekoliko  Niških zimskih i Cerskih maratona. Naravno, mi nismo niti merodavni, niti ovlašćeni da se bavimo verifikacijom staza i rezultata, ali iz razloga dobijanja što realnije rang-liste, po uzoru na rang-liste ASS razdvojili smo najbolja ostvarenja u tri tabele:

1- rang-lista bez maratona kraće dužine i bez maratona sa tzv. „downhill course“, tj. sa nedozvoljenim padom većim od 1 metra na 1 kilometru,

2-  rang-lista za maratona za koje se pretpostavlja da su kraće dužine,

3- rang-lista za maratone sa „downhill course“,

Skrećemo  pažnju da iskazani zbir broja maratona u sve tri tabele kazuje samo koliko ima ukupno maratona u našoj bazi podataka. Svi oni kojima se taj zbir ne slaže, treba da dostave listu svojih maratona (i ultramaratona) kako bi to ispravili.

U svakom slučaju ovim tabelama su obuhvaćeni najbolji rezultati većine pojedinaca po bilo kom osnovu.

Kao što jeveć rečeno, propusta sigurno ima u ovim nezvaničnim tabelama i na njima treba još poraditi, i sve ovo će imati nekog  smisla,  samo ako se svi uključimo dostavljanjem validnih rezultata pojedinaca, naročito iz perioda pre 1990. – te godine, kao i sa maratona u inostranstvu. Na ovaj način  dopunjena lista, omogućiće nam daljnja sortiranja po raznim kriterijumima, kao na primer, po veteranskim koeficijentima,  po starosnim kategorijama, rekorde po godištima i godinama i sl.

Sve primedbe, predloge, validne rezultate možete dostavljati kroz komentare, ili meni lično na priložene adrese i telefone na strani KONTAKT.

Boroja Drago, K100M

75 reagovanja na Rang-liste

 1. Milivoje Simić kaže:

  Sretan početak

 2. Drago Boroja kaže:

  Svi cenimo i poštujemo Sretena Ninkovića i kao maratonca i kao izuzetnu ličnost, i verujem da delim mišljenje većine nas – on je jedan od naših najboljih maratonaca svih vremena. Međutim, pregledom rang-liste Atletskog Saveza Poljske (www.statystyka.histor.pzla.pl/) može se uočiti da je njihovom maratoncu Andžeju Kžišćinu (koji je sa vremenom 2:12:10 bio bolji od Sretena upravo na tom maratonu u Austinu 2002.), priznat kao najbolji rezultat 2:13:14 iz Berlina 1993, dakle rezultat lošiji od onog u Austinu. Sa druge strane, meni lično je bilo čudno kako to da se Janu Benši priznaje rezultat iz Austina a Sretenu ne. Odgovor sam našao pregledom rezultata na AIMS-ovom sajtu , gde je naznačeno da samo maratoni u Austinu iz 2001. i 2002. imaju nedozvoljeni pad. Prema tome, Sretenu druže, nema ljutnje.
  Uzgred budi rečeno, sa vremenom 2:13:14, Kžišćin je „tek“ 36.-ti na rang-listi Poljske.

 3. Bravo majstore!
  Šta drugo reći ya ovaj Tvoj napor. Konačno da se i kod nas može na jednom mestu pogledati ko je ko u maratonu. Bey tebe ovoga ne bi bilo. Mislim da od svakoga ko je pretrča više od dve maratona zaslužiješ jedno VELIKO HVALA. Svi znaju da više volim da pričam nego da kuckam po ovom čudu.
  Jošjednom hvala.
  profa

 4. Ivan kaže:

  Drago, sve pohvale za ovo dosad urađeno.
  Primećujem da rezultate sa ovogodišnjeg ultramaratona u Beogradu nisi uračunao i u rang listi 12 sati isti takmičari su ti pod brojem 30 i 31, 57 i 58, kao i 70 i 71.

 5. Ivan kaže:

  Drago treba na ovom sajtu postaviti i kalendar ultramaraton trka?

 6. Povratni ping: Maratonski kup Srbije | Klub 100 maratona

 7. ZDRAVKO kaže:

  Borisko druze, nema liste na 50 km. Mislim da i za nju moze biti mesta! Svaka cast na sajtu, ovo je bogatstvo! Puno uspeha i samo napred!

 8. drago kaže:

  Trka na 50 km nije standardna disciplina, ali za mog dragara Zdravka u narednom periodu ispuniću tu „muzičku želju“.

 9. Povratni ping: Maraton Klub 1893 » Rang-liste žutih trkača

 10. Ivan kaže:

  Napred Stefanovic iz Leskovca !!!!

 11. Drago veliko hvala sa moje strane za ove tablice.Upravo sam stigao sa sastanka sa drugarima i prijateljima krećemo sa projektom da Zoran Marković AK Ruma obori sve rekorde u naredne dve godine od 50km,6sati,12sati,100km,24sata itd.Prvi već ruši u martu sledeće godine na 6 sati.

 12. Dragica Mitić kaže:

  Kako da u u „Rang listi maratona za žene za 2012“, spojim one dve Dragice u jednu koja je Dragica Mitić, Beograd , 1965?

 13. Gacik Saša kaže:

  Na rang listi maratonaca za 2012 nedostaje Golubovic Milan iz BG koji je istrcao maraton Plavi krug za 4:16:02

 14. Petar Vlatković kaže:

  Jel mozete meni da promenite godinu rodjenja?? Sa 1980 na 1990! :))

  • OK. Sigurno ima još sličnih propusta, zato što u rezultatima BG maratona nema rubrike sa godinom rođenja, a moj program obrade rezultata svih maratona zahteva unos podatka o godištu.

   • Takodje, i meni godiste, na listi za 2013. kod zena koje su istrcale maraton, umesto 1980., 1984. 😉

   • Poštovana Jamanta,
    Ispravićemo godište. Generalno, problem je u tome, što u rezultatima trka sa većine naših maratona nedostaje rubrika godište ili grad i sl. Pošto moj program obrađuje rezultate po mnogim kriterijumima, npr. veteranskim tablicama, ja moram da unesem neko privremeno godište za one učesnike koje nemam u bazi podataka.

 15. Na listi Muški – Rang lista u trčanju na 100 km greškom je upisano da je profesor Janković istrčao 7:04:44 umesto 7:40:43 u Torhaot,BEL16.06.1995.

 16. imam 15 ultramaratona na 24 sata nebojsa stefanovic iz leskovca

 17. hvala drago vidim da si ubacio i ultram.aratone na koje sam bio a to su marsej francuska 29 i 30 novembra2013 sa 174km sesti kupno a drugi u kat.i drugi u holandiji u steenbergu 11 i 12 maja sa 196km347m. ukupno 86mesto a u kat.11mesto to je u okviru svetskog prvenstva.veliki pozdrav iz leskovca

 18. Saša Veljović kaže:

  Na rang listi rezultata trka 6h,unesite nedostajući podatak,ja sam rekreativac iz KRALJEVA

 19. milos kaže:

  cuo sam da je bila doping kontrola na palicu. da li neko zna vise o tome pozdrav.

 20. Povratni ping: Миљеници неба | DRUGBY.WORDPRESS.COM

 21. Saša Veljović kaže:

  Molim,upišite moj maraton u Mojstiru..03.08 2014
  Vreme 5:23:40 planinski maraton u organizaciji Maraton Maratona
  Veljović Saša-1967,Kraljevo.Pozdrav i hvala!

 22. ево нешто осећајно.следеће 2015 године,Боже здравља,ако скупимо паре да Зоки иде у Барцелону да ломи 24 сата,да испуни норму за Светско у Италији,а ако не онда на Првенству Србије у ултра-маратону 13/14 јуна у Суботици све у тркама на 6 сати,на 12 сати и на 24 сата уз ово задње иде и рекорд Србије 230+ … км …како ми будемо хтели … СВЕ ДОЛАЗИ У РУМУ,ЈЕР СВИ ПУТЕВИ ВОДЕ У РУМУ!

 23. Saša Veljović kaže:

  Molim Vas da izvrsite ispravku mog rezultata na ZAK maratonu
  vreme mog maratona je 4.24.35 ,a ne 5.37!!!!Nekoliko puta sam pisao organizatoru da ispravi gresku, i u imenu, i u rezultatu sto je valjda i uradio.Ako je potrebno mogu poslati Garmin-on link
  Sasa Veljovic iz Kraljeva..srecni praznici!

 24. Marković Ivan Topola kaže:

  Ako nije problem da ispravite godinu rodjenja na listi maratona za 2015,pod rednim brojem 10,Marković Ivan…nije 1980,već 1981!Hvala

 25. Мића Игњатовић kaže:

  Драго ажурирај ове податке:
  Секешфехервар (Мађарска) 7.март.2015
  Сандра Мацковић 47,967м
  Марковић Зоран 77,828м Рекорд Србије на 6 сати (чипови,урађена антидопинг контрола)

 26. Mihal kaže:

  Istrcao sam u Aradu maraton u vremenu 3:24,35,ali greskom organizatora uvrsten sam u polumaraton u vremenu koje mi je bilo stvarno ali samo kao prolazno vreme,imam i svedoke koji su trcali sa mnom,pa me zanima dali ce mi biti priznat rezultat na ovoj listi?Hvala Šulja Mihal.

  • Ahoj Mihalj,
   U pripremi su proširena pravila KLuba100maratona, i tamo je upravo regulisano šta činiti u takvoj situaciji kao što je tvoj slučaj. Ja. kao koordinator Kluba100, prihvatam tvoje objašnjenje, 99,99 % sam siguran da ništa ne manipulišeš, i ovo u Aradu vodiće se kao maraton. Koristim priliku da izrazim divljenje za tvoje ovogodišnje rezultate. Nastavi samo tako.

 27. Nenad Glusac kaže:

  Dopuna rezultata za trku 12h Palic 14 06 2015 78,9km i nocni maraton N.Sad 5h 30min 14sec

 28. nebojsa stefanovic kaže:

  upisi beogradsaki ulta 2015 to je 17 nebojsa stefanovic pozdrav sampione

 29. Zvonko Rakočević kaže:

  U listu „Rekordi po godinama života – Žene“ nije unet rezultat Olivere Jevtić, 2:29:38, postignut na Bostonskom maratonu, 16.IV 2006. god. Te godine Olivera je napunila 29 godina.
  (www.baa.org/races/boston-marathon/boston-marathon). Hvala puno što ste napravili ove liste i što ih redovno ažurirate.

 30. Мића Игњатовић kaže:

  Палић,15.06.2015 трка на 6 сати :
  Стојчевић Ђорђе Рума 1955 43,46км
  Радић Владимир Рума 1978 50,88км

 31. nebojsa stefanovic kaže:

  ubaci na rang listu da imam 17ultramaratona na 24sata jer nsi registrovao beogradski kojije odrzanna kalemegdanu nebojsa stefanovic leskovcanin a i primetio sam da nije tacna godina rodjenjajasam 1963 god’ pozdrav

 32. Niste Jo’s ubacili palic ultramaraton 2016 pozdrav is leskovca

  • Nešo,
   Maratona i ultramaratona sve više, (ultra)maratonaca i maratonki još i više, a ja sve manje i manje imam vremena, a i volje, da baš svo svojei slobodno vreme utrošim na arhiviranje i prezentiranje svih ovih rang-lista. Uskoro ću se oglasiti sa predlogom šta i kako dalje.

 33. Drago molim the reci mi state znaci kada na mojih predjenih kilometra dodaju koeficijente NPR. sada na beogradski preso Sam 178,1km predpostavljam da sa koeficijentom nice preko dvesta da li he to Norma za evropsko ili nije molim the odgovori mi hitno. gostujem na jednu lokalnu televiziju pozdrav nebojsa

 34. Drago NPR Sam mislio naprimer nista drugo znaci ako Sam presao 178,1km dobijam kilometrazu na godine zivota pa CE to iznositi preko 200km.da li she to moze koristiti zs evropsko prvenstvo kao Norma pozdrav majstore

 35. Drago vidim ubacio so bgd ultramaraton 2016 a KO’d men’s nisi registrovao a to mi je 19ti na 24 sata.rez.178,1km.pozdrav Nebojsa Stefanovic pozdrav majstore

 36. Hvalna Drago pozdrav majjstore. Nebojsa Leskovac

 37. Darko Lukic kaže:

  Dobar dan,

  U rezultatima za 2016. nedostaje moj rezultat sa Ironmana 140.6 iz Kopenhagena od 4h 09min 28s.

  Hvala na dopuni!

  Pozdrav
  Darko Lukic

  • Svaka čast majstore, zaista je vredan divljenja takav rezultat posle plivanja skoro 4km i biciklizma 180km. Biće uneto.

   • Gordana Vukomanovic kaže:

    Na muskoj rang listi stoji Vukomanovic Gordan.Umesto da na zensko stoji Vukomanovic Gordana.za 16.oktobar.a na zenskoj stoji Gordana Vukomanovic 1980.umesto 1990.ako mozete ispravite to.

   • Žao mi je zbog greške, pogrešno sam procenio ono napisano u zvaničnim rezultatima ns maratona ime GORDAN. Druga stvar, u zadnje vreme mnogi organizatori trka više ne stavljaju rubrike sa godištem i gradom, i onda ja po defaultu stavljam 1980, jer moj program zahteva podatak o godištu. A zašto su važni ti podaci daću samo par primera – kod nas ima četiri Maarković Zorana, četiri Ćirić Dragana, i ako ja ne vidim bar godište, ili grad kako mogu znati kojoem od njih pripisati taj tezultat. Verovatno ću morati da odem na kurs bajanja pomoću pasulja. Najžalosnije je to, da već godinama skrećem pažnju direktno organizatorima tih trka, ali izgleda nema dobre volje, za njih je najvažnije iz kog su kluba, a ta rubrika ili je prazna ili piše individulac, ili upiše naziv sponzora.

   • Darko Lukic kaže:

    Puno hvala!
    Pozdrav Darko

 38. Ивица Марковић kaže:

  Molim nek ostane zabeleženo da je otac Selimir Vagić istrčao svoj prvi maraton na ovogodišnjem Novosadskom maratonu. Ovaj vojni sveštenik Rečne flotile Vojske Srbije je i verovatno prvi srpski pop koji je trčao ceo maraton.

  • Raduje nas da nam se otac Selimir pridružio na maratonskoj stazi, i to je već evidentirano u rang-listi za 2019. g. , a u januaru i ostalim rang-listama.

   • Ивица Марковић kaže:

    Da, video sam da je evidentirano, ali verovatno niko nije znao da od sada možemo da se ispovedimo u toku trke ako nam se učini da nam se približio kraj (trke). 🙂

 39. nebojsa stefanovic kaže:

  Pozdrav.Niste ubacili rezultat Podgorica 2005. na100.km.Pogledajte duv statistika.Tu je Veljko Popovic napravio lep rezultat.

 40. Nije mi jasno čiji rezultat? Predlažem da mi se ubuduće javljaš na lični email drago.boroja@gmail.com.

 41. Marko kaže:

  Kada ćete da ažurirate podatke sa rang liste maratonaca za 2021

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s