Adidas Stockholm Marathon 2022

Da li se kaže Štokholm ili Stokholm pitanje je sad? Ono gde nema dileme je to, da se kaže maraton.

Otkud mi u Stokholmu ? Pa kad grupu čini trojac globtrotera koji juriša na Abottovo odlikovanje koje čine medalje sa šest najvećih maratona (Čikago, Boston, Njujork, London, Tokio, Berlin)   Gurung, Mladenović, Živković  i pored njih Bane Lončar zvani Kuća jedan od najmlađih maratonaca sa velikim iskustvom koji živi u  Švedskoj već četri godine ali je često i u Srbiji , Aničić iskusni maratonac koji je trebao da bude gastarbajter u Švedskoj , i Bulaić koji iako neće dobiti Nobelovu nagradu, nema ništa protiv da optrči grad i da se slika ispred Nobelovog muzeja, Stockholm je onda must run .

Kažu da je među prvih deset u svetu. Verovatno i da jeste jer po pokazatelju broj finišera maratona (preko 10000) prema broju ukupnog stanovništva države ( oko 11 miliona) možda i na prvom mestu.

Letimo Wizz Air om iz Tuzle do aerodroma Skavsta , pa odatle busom do grada. Lakša i jeftinija varijanta preko aerodroma Arlanda pa do grada. Na autoputu neki radovi, pa smo do Stokholma na lokalnim putevima imali priliku da razgledamo i živopisna švedska sela. U gradu se održava još pet globalnih dogadjaja, jedan od njih i o klimatskim promenama, pa i otuda saobraćajni kolaps.

Čak se i Bane zabrinuo, koji nas je čekao na centralnoj stanici, da nismo negde zalutali..

Sa Banetom odlazimo do hostela, i tu mi koji smo prvi put u gradu kapiramo da smo u jako lepom, modernom i čistom gradu.

Takav utisak  pojačava i šetnja sutradan do Expo centra.

Expo isti i kvalitetan kao i svake godine. Bombone i rukavice za trčanje su bile free .

Pasta party odličan sa dobrim DJ. Uračunat u startninu i ako ste baš gladni dobićete veću porciju.

Garderoba i start sa obližnjeg ragbi stadiona odakle se ulazi u startne blokove na bulevaru.

Cilj je na  starom olimpijskom stadionu . koji je i dalje jako funkcionalan, i vraća vas u vreme od pre 100 godina.

Izmedju starta i cilja 42 km 195m, gde vuče zajednička energija ali i lične misli, problemčići, utisci.

Start u 12 h za  brže,  i 12 10min  za sporije, temperatura švedskih 20, subjektivno 25 na suncu. Na startu sam se već polio vodom po glavi i to radio na svakih 4 do 6 km. Grudi podmazane Niveom, trčimo u Intersport majci BGD maratona. Ja sam u G bloku , ostali iz grupe u drugim.. Posle švedske himne, narandžastih dimnih zavesa i par pop numera kreće start. Staza lepa i teška. Jedan krug sa malo ponovljenih mesta. Lepa arhitektura, bulevari, parkovi, morska obala, reka, jezerca, mostovi, … Teška , ima dosta uspona ,kao i delova bez hlada. Centar, Djurgarden, Gamla Stan..

Okrepa standardna i česta, ali je bilo i dobrih novih stvari koje se ne vidjaju na trkama npr. kiseli krastavci, supa, kafa.. Ko je hteo sve da proba trčao je duže par minuta sigurno..

Publika brojna vesela i navija ko da su olimpijske igre..Pročitaju i ime sa broja pa lično navijaju..

Muzika fenomenala , a kakva da bude u zemlji iz koje su ABBA, Ace of Base, Avici i mnogi drugi..

Meni su ostale u ušima Sing Haleluja, It my Life i naravno ABBA pored čijeg muzeja se trči.

U cilju se pored medalje osvaja i finišerska majca. Svake godine je na medalji prikazan jedan od simbola grada, a ove godine je to veliki Luna park – Gruna Lund Tivoli.

Red Bull a  vode, kobasica , i štrudli koliko hoćeš..

Tu su i šatori za masažu..

Zanimljivi su bili i televizori, koji kada ti očitaju rezultat sa čipa , pokažu to na ekranu.

Volenteri, policija i organizacija su svi ljubazni i govore školski engleski bez slenga , lako razumljiv. Tako je i svuda po gradu.

Što se tiče slobodnog vremena, ima dosta muzeja sa free opcijama, uredjenih šetališta sa svim sadržajima. Obišli smo Kraljevu palatu i Nobelov muzej.

U otkrivanju Stockholma pomogao nam je i više puta pomenuti Bane Kuća (trenutno najmladji Srbin sa istrčanih 100 + polumaratona, a 100.-ti. je bio u baš u Stockholmu.), koji nam je sa tatom spremio ukusne švedske ćufte na ručku pred povratak kući , (neka varijanta naših ćevapa).

Svi  su iz  grupe zadovoljni ostvarenim rezultatima , a najbolji je prema očekivanju bio Dragan Mladenović sa za njega skromnih  oko 3h i 30min.

I svi bi opet trčali Stockholm , mada zovu i obližnji gradovi, Oslo,Helsinki, Geteborg, Kopenhagen, Sankt Peterburg, Talin..

Stockholm je must run.

P.S.

Deo Stokholmske grupe stavlja primedbu da se u ovom tekstu moraju pomenuti Švedjanke, sunčana obala i uredjen javni prevoz.

Što u gradu, što na trci pored vas samo iskaču plavuše, i slobodno se može reći da je više od polovine žena plavo. Uglavnom se farbaju, mada ima i prirodnih. Farba je sa prvim slojem smedje preko koje ide u pramenovima neka srebrno plava, što sa svetlim tenom i očima dobro izgleda.

Kao i kod nas leto im traje tri meseca, s tim što su ovde dani u ovo doba godine neobično dugi.

Čim je sunčan dan svi izadju na obalu i u parkove na sunčanje, kao da je greh biti u hladu. Zime su im malo hladnije i mračnije ali Golfska struja spašava stvar.

Tako da sledeći put, maraton pa kupanje je realna opcija.

Za one koji planiraju put startnina se kreće od 85 evra do 120 evra u zavisnosti kada se kupi, avion od 50 evra do 150 evra , Hostel min 25 evra po čoveku po noćenju.

Jun 2022. Napisao Vladimir Bulaić, uz pomoć Baneta Lončara, Ivana Živkovića i ostalih maratonaca iz grupe.

Ovaj unos je objavljen pod Uncategorized. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s