Табела остварења „стотки“

Чини ми се као да је било сасвим недавно, када сам, уврштавајући  Љиљану Тасић на листу „приправника“ Клуба 100 маратона, пожелео да ускоро оствари преосталих 50 маратона и ултри до своје „стотке“. И ево, тај дан је дошао недавно у Загребу на ноћном маратону. Закопкало ме је да погледам, у ком том временском периоду је Љиља остварила своју „стотку“и дошао сам до задивљујућег податка, 6 година, 2 месеца и 22 дана.  Наравно, мој статистички дух ме је даље повукао да погледам, како је било са „стоткама“ и преосталих пуноправних чланова клуба 100. Показало се да није баш тако једноставно, из простог разлога, да сам од самог почетка водио одвојене табела маратонских и ултрамаратонских трка. Вођење статистике, не само чланова клуба 100, већ и 99% свих наших маратонаца и ултраша, сам одувек сматрао као додатни изазов, као неку врсту мисије, тако да ми ни овај задатак није тешко пао, чак шта више, коначно ме је натерано да почнем водити збирну хронолошку листу маратона и ултри свих чланова клуба 100 (језичак „М i U“), и она је сада прикачена уз досадашње одвојене листе маратона и ултри сваког појединца. Тамо у колони А је представљен редни број трке, у колони Б назнака да ли је реч о маратону или ултри, а у колони Ц редни број тог маратона или ултри. У колони км је километража ултри, за маратон је стављено само ознака М због прегледности, тј. лакшег уочавања. Уједно је тамо после сваке „стотке“ написан и временски период остварења те „стотке“ и свеукупно за оне који имају више од 200.

Овде прилажем табелу „Временски периоди остварења „стотки““ (израз „ стотка“ је практичнији од „100 маратона и ултрамаратона“). Табела је уједно допуњена са „стоткама“ од 101-200, и даље за оне који то већ имају, а ускоро ће то још остварити Недељко Тодоровић и Дражен Јовичић.

prob wp taba tabКао што се види, најбољи је Зарија Милановић са непуне 4 године а даље следе Јовичић, Ћурулић,  а Љиља је ипак „само“ на 4. месту, али за „утеху“ најбиља је  код жена. Морам малкице да и себе похвалим, јер сам трећу „стотку“ остварио за непуне 3 године. Задњи на листи је профа Зоран, али морамо овде још једном нагласити да је профа најбољи  по броју истрчаних маратона испод 3 сата, о чему смо писали у чланку /rekordi-po-broju-maratona-ispod-3:00/

Евидентно је да су они тркачи који су почели да се баве трчањем у задњих десетак година знатно брже реализовали стотке, из простог разлога да је дошло до знатног пораста броја нових трка,. Својевремено, нпр у деведесетим годинама прошлг века,  код нас је било свега 4-5 маратона и 3-4 ултри.

Пожелимо Љиљи још много стотки, а  потрудићемо се да са Љиљом припремимо занимљив чланак о њој. Верујем да ћемо такође ускоро објавити и тркачку биографију профе Зорана.

Драго Бороја, септембар 2021

Ovaj unos je objavljen pod Uncategorized. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s