Jim Walmsley (Džim Valmsli), univerzalni trkač, 2. deo

Kako vam se čini tempo na 3:36 / km? Nekima ništa posebno, ali većina rekreativaca, pa i aktivnih, neće  reći da je to trčkaranje. Ipak je to dovoljno žustro da se na 5 km postigne vreme 18:00. E sad zamislite da treba takvih „petica“, bez pauze, bez zadržavanja, još 16 puta ponoviti.

Upravo je to ostvario Džimika, postavljajući nezvanični  rekord sveta u trci na 50 milja, ili 80,47 km za vreme 4:50:08. Nakon tog rekorda te 2019. godine je u novembru dodao i titulu svetskog prvaka u dužinskom planinskom trčanju. Upoznajmo se sa ovim svestranim trkačem

Od fudbala, preko depresija do ultramaratonca

Tek u srednjoj školi Džim se počeo interesovati sportom, maštajući o  karijeri fudbalera. Ko zna da li bi tamo uspeo, ali desilo se da ga je stariji kolega nagovorio da se priključi školskom atletskom  timu. To je bila dobra odluka, jer je vrlo brzo postao najbolji u školi, a na kraju školskih dana i prvak države Arizona u krosu.

U Americi, na budućnost sportista ima ogroman uticaj  koledž i ostvareni tamo rezultati. Zahvaljujući svojim rezultatima, Džim je mogao da bira gde da dalje se školuje. Izabrao je Akademiju Vazdušnih Snaga SAD u Koloradu, jer je već ranije imao priliku da upozna tamošnjeg trenera Džona Hejsa i znao je da će se sa njim imati dobru saradnju. Ipak, nije im bilo suđeno sarađivati, jer je trener Hejs  uskoro prešao na Univerzitet u Teksasu.

Trenirajući pod nadzorom drugog trenera, Džim je postao kapiten atletskog kluba Akademije u disciplinama kros, srednje i duge trke. Ostvareni lični rekordi za vreme Akademije su mu bili: 4:04 na 1 milju,  8:41 na 3000 m sa prepekama, 13:52 na 5000 m, 29:08 na 10 000 m i 1:08:08 u polumaratonu.. Mada svi ti rezultati nama izgledaju respektivni, ipak nisu bili dovoljno dobri, da bi Džim počeo ozbiljno misliti o profesionalnoj karijeri u SAD.

Kako je sam priznavao tada, imao je krizne trenutke, čak je ponekad hteo odustati od trčanja. Ali isto tako su bili periodi, kada mu je sve išlo kako trena, i radovao se da radi to što voli. Vremenom je odkrio, da ga sve više privlače discipline duže od onih na atletskoj stazi ili ulici.

Čak šta više, pokazalo se da mu je trčanje način izlazka iz kriza. Naime, pred kraj studija odkriven je veliki skandal vezan za varanje studenata na ispitima. Džim, kao i stotinak drugih, priznali su da na ispitima nisu bili 100 % pošteni. Taj dodađaj, kao i nekoliko drugih iz prethodnog perioda, kao na primer, prekršaj za spavanje u autu kraj puta u pijanom stanju, doprineli su da psihičko stanje Džimija se znatno pogoršalo. Pao je u depresiju, i morao je da ide na terapije, gde mu je psiholog savetovao da se još više posveti trčanju. Džim je to prihvatio, a za promenu, odlučio se za isprobavanje u ultramaratonu.

Usponi i padovi u ultramaratonskim počecima

Prvi nastup na trci na 50 km u junu 2014. u kojoj  je pobedio, povratilo  mu je veru u sebe, ali  možda i dalo malo više precenjenosti svojih mogućnosti, jer se već posle mesec dana našao na startu naredne trke na 50 km sa namerom da pobedi izvesnog Sejdža Kanadija. Ipak, na toj  trci nije pošlo sve kako treba – Sejdž je pobedio u trci, a Džim je kao 28. došao do cilja sa preko 90 minuta kašnjenja.

I šta je u takvoj situaciji uradio Džim? Zasukao je rukave, počeo još intenzivnije da trenira i već u novembru te godine je pobedio na trci JFK 50 miler (80,45 km) i još jednom se uverio da mu odgovaraju ultra trke. U istoriji te trke JFK 50 miler ostaće zapisano da je Džim pobedio i naredne dve godine, a 2016. je postavio rekord staze, koji još nije oboren.

Sve bolji rezultati Džimija doprineli su da njegovo ime postaje sve značajnije na ultramaratonskoj sceni.

U periodu uspona i padova sledi i događaj na debitanskoj trci pod nazivom Western States 100 miles (161 km). Do 93. milje je išlo sve kao po loju, već je imao tempo i za rekord staze. I onda se desilo da je na jednom od skreatnja otišao u pogrešnom smeru. Tek posle 3 km  shvatio je da je pogrešio, i duboko razočaran, samo je seo kraj staze. Znao je, ne samo da gubi rekord staze već i pobedničko postolje   Kad ga je neka medicinska ekipa našla tamo, donekle sabran, odbio je prevoz i vratio se na stazu i završio trku kao 20., zadnje kilometre pešačeći zbog grčeva.

Ipak ovaj događaj nije ostao bez odjeka. Stizale su mu brojne poruke divljenja za one 93 milje, i poštovanja za završetak trke u onim okolnostima. Poseban utisak je ostavio na firmu Hoka, koja mu je predložila poslovni ugovor. Podpisani ugovor mu je omogućio da napusti posao kao savetnik kliejenata u prodavnici biciklova i da se skoncentriše na trčanje.

U 2017. je pokazivao visok nivo forme, i ponovo se našao u onoj trci na 100 milja sa namerom da obori rekord staze, ali zbog stomačnih problema, trku je završio na 78. milji. Kasnije je sam priznao, da je bio žrtva sopstvenog jakog tempa u početku trke. Ali Džim se nije predavao, i račun sa tom trkom Western States 100 miles je izravnao 2018. godine, kada je konačno postavio rekord staze 14:30:04, koji je bio za 16 minuta bolji od starog rekorda Timoti Olsona iz 2012. godine.

Sezona 2019, put ka vrhu

Ne računajući pomenuta spoticanja u trci na 100 milja, Džim je u periodu 2016. – 2018. pobedio u 12 ultramaratonskih trka. Međutim, nije zaboravljao da on može biti i dobar u maratonu, i tako je sebi zadao novi cilj – ostvarenje kvalifikacione norme za izbornu trku u maratonu i ulaska  u Olimpijski tim SAD. Da bi to ostvario morao je imati vreme bolje od 2:19:00 u maratonu, ili 1:04:00 u polumaratonu. Zbog toga je početkom 2019. učestvovao u polumaratonskoj trci u Hjustonu i tamo zauzeo 27. mesto, sa apotekarskom preciznošću za 1:04:00, i time se kvalifikovao za izbornu trku u Atlanti u februaru 2020.  U jakoj konkurenciji, nije se izborio za plasman na Olimpijske igre u Tokiju, bio je „tek“ 22, ali sa fantastičnim vremenom za jednog ultramaratonca 2:15:05.

Već u maju te godine ponovo je stao pred novim izazovom, adekvatnijim  njegovoj ultramaratonskoj specijalnosti – proba obaranja svetskog rekorda na 50 milja. U okviru marketinškog poduhvata HOKA Project Carbon X, održana je trka na 100 km, i u toj trci, prvih 50 milja (80,47 km) Džim je savladao za 4:50:08 i time postavio novi svetski rekord. Naravno, da bi se priznalo prolazno vreme, trka mora u celosti biti savladana, tako da je Džim pretrčao i narednih skoro 20 km, iako je več bio vidno iscrpljen.  Uzgred, ovaj rekord IAAF (Međunarodna  Atletska Federacija) ne priznaje, jer trka nije ispunila sve strogo predviđene norme održavanja, tako da u tablicama IAAF još uvek figuriše, star 35 godina, rekord Britanca Brusa Fordajsa 4:50:51.

Ali time nas Džim ne prestaje zadivljavati. Ponovo se obreo na trci Western States 100 miles, i šta se dešava – tamo popravlja vlastiti rekord čak preko 20 minuta. U situaciji kada novi rekord  iznosi 14:09:28, nameće se zaključak, da je za očekivati od Džimija da proba spustiti rekord ispod 14 sati. To bi bilo Impozantno, pre samo osam godina rekord je bio spušten ispod 15 sati. Zanimljivo je da je u toj trci drugo mesto zauzeo njegov glavni trenažni partner Džered Hazen sa 4:26:00, dakle u vremenu boljim od prethodnog Džimovog rekorda trase.

Uspešnu sezonu 2019. je krunisao u novembru u Patagoniji, osvajanjem titule prvaka sveta  u ultraplaninskom trčanju. Dodajmo još i vrednu pobedu na 50 milja u Hong Kongu u februaru.

Kako je moguće da neko može biti toliko univerzalan, da podjednako dobro trči ultra trke, ali i maratone i polumaratone. Delimičan odgovor se može naći na platformi Strava, gde je Džim objavio svoje treninge, na radost mnogih. Treninzi praktično svaki dan, velika nedeljna kilometraža, i do 270 km, prilično puno brdskog trčanja, nedeljno i do 10000 visinske razlike, puno intervalnih treninga… Gledanje takvih spektakularnih  treninga izdalja je definitivno inspirativno za mnoge, uprkos njegovim pomalo neobičnim seansama i rezultatima na treninzima. Jednostavno,  malo trkača može  pokazati  takvu svestranost.

Drago Boroja, februar 2021

Ovaj unos je objavljen pod Uncategorized. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s