Varšavski maraton,

Rekreativno trčanje je sjajna prilika da se upoznaju različita mjesta i ljudi, tako da sam još prošle godine imao želju da odem na polumaraton u Varšavi.

Palata Kulture i Nauke

Tada se nisu stekli uslovi, ali kada sam vidio da je ove godine jubilarni 40.-ti, i da se taj broj poklapa sa mojim godinama i dosadašnjim učešćima na trkama, dileme nije bilo. Kartu sam rezervisao par mjeseci ranije iz Budimpeste (wizz air) zbog uštede, a postoji i linija iz Beograda. Smještaj sam rezervisao 2 sedmice pred trku, a cijena startnog paketa zavisi od datuma uplate i izbora paketa, od 40 evra pa na više. Postoji mogućnost izbora izmedju pamučne i dry fit adidas majice. Do Budimpešte sam koristio usluge Gea tursa, koji vas voze na aerodrom. Nakon leta i smještaja, otišao sam na expo, koji se nalazio u Palati Kulture i Nauke u samom centru. Ta palata je najviši objekat, i pruža predivan panoramski pogled na Varšavu.

Nije bilo gužve kod podizanja startnog paketa, a uz uobičajene proizvodjače sportske opreme, prodavali su se i proslogodisnji modeli varšavskog maratona po veoma povoljnim cijenama. S obzirom da sam došao u petak, imao sam priliku da obidjem grad. Izdvojio bih Šopenov muzej, Jerusalemsku četvrt, Nacionalni stadion, koji izgleda impozantno. Ljudi su srdačni, ljubazni i spremni da pomognu u svakoj situaciji.

Sam start trke je zakazan za 9 sati, dolazeci u startnu zonu vidio sam veliki broj trkača iz svih dijelova Evrope, ali me je najviše iznenadila organizovana grupa od nekih 10-ak maratonaca iz Južne Afrike. Ovo je bio moj 6. maraton ( Beograd, Atina, Moskva, Istanbul i Rim) i želja mi je bila da popravim svoje najbolje vrijeme iz Moskve, koje je iznosilo 3.59.39. Sama staza je bila zanimljiva sa par ne mnogo teških uspona. Podrška pored staze navijačkih grupa i muzičkih bendova je bila odlična. Okrepa je bila na svakih par kilometara i bilo je svega što je potrebno. Najviše su me oduševila mala djeca – volonteri koji su u majicama organizatora pomagali odraslima. Iako sam do nekog 35. kilometra imao vrijeme bolje za nekih 8-9 minuta od ličnog, do kraja sam platio ceh manjku dužinskih treninga. Ipak na kraju je vrijeme bilo 3.57.34 i bio sam prezadovoljan.

Svima bih preporučio da ucestvuju i posjete Varšavu, neće se pokajati, a ja se nadam da će me put opet dovesti u ovaj divni grad.

Branko  Hrnjaz, novembar 2018.

Ovaj unos je objavljen pod Uncategorized. Zabeležite stalnu vezu.

Jedno reagovanje na Varšavski maraton,

  1. U Varšavi se održavaju dva maratona godišnje, oba sa 7-8 hiljada učesnika. Prvi pod nazivom Orlen, održava se krajem aprila, a ovaj PZU krajem septembra. Na sajtu maratona postoji zanimljiva statistika, u kojoj, između ostalog se može naći podatak da u svih prethodnih 40 maratona, iz Srbije jedino smo učestvovali Branko i ja, a iz bivše Juge davne 1988. dvojica mojih prijatelja iz Hrvatske, Darko Vargić i Vinko Geceg i ja, kao i 1980.-te izvesni, ili izvesna Bora Stanković. Verujem da će se u narednim godinama statistika učešća naših trkača znatno popraviti.

    O Varšavi, u kojoj sam kao student davne 1975. proveo nezaboravnih tri meseca, pa zatim još desetak kraćih i dužih boravaka (a samo tri maratona), mogao bih, što kažu, i roman napisati, ali ne verujem da bi se taj roman dopao mojoj Bernadki. Ovde ću samo dodati zanimljivost vezanu za pomenutu Palatu Kulture i Nauke, koja je visoka 237m, a izgrađena je nakon 2. svetskog rata, kao poklon “sovjetskog naroda poljskom narodu”. I svaki Poljak će vam potvrditi da je istina to što Branko kaže, da je odande najlepši pogled na Varšavu, ali će vam odmah i reći i zašto – jer sa tog mesta se ne vidi ta sama Palata, jednostavno, do te mere Poljaci ne vole ništa što je vezano za Sovjetski Savez, ali iskreno ni što je vezano sada za Rusiju, pogotovo kod političara.

    Pomenuvši ovu dvojicu prijatelja iz Hrvatske, prisetih se da se, da se i Darko isto tako oženio maratonkom iz Poljske. Za Vinka ne znam, ali u pošalici ću samo reći ovo -verovatno je još uvek pametan.

    Drago

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s