Najnovije rang-liste

I ove godine, sa malim zakašnjenjem, na strani Rang-liste., ažurirao sam  uobičajeno ove liste  Nezvanična rang-lista maratonaca SrbijeNezvanična rang-lista maratonki Srbije

Ovog puta ove  rang-liste su dopunjene sa još nekoliko  zanimljivih.

Počnimo od rang-listi najboljih veterana i veteranki prema tablicama starosnih koeficijenata. Da podsetim ove tablice su formirane od strane svetskog udruženja veterana WMA, na osnovu kojih se mogu uporediti rezultati u rezličitim starosnim dobima. Podaci o koeficijentima i tzv. vrhunskom vremenskom ekvivalentu mogu se naći na – http://www.runscore.com/Alan/AgeGrade.html. Po najnovijim definicijama starosni koeficijenti se dodeljuju muškima starijim od 35 godina i ženama starijim od 29 godina.

Rang-lista učinaka veterana prema tablicama starosnih koeficijenata

Rang-lista učinaka veteranki prema tablicama starosnih koeficijenata

Radi dodatnog pojašnjenja, kolona U predstavlja učinak dane osobe. Učinak nam indirektno ukazuje koliko je dotični-a iskoristio od svojih potencijalnih bioloških mogućnosti u danim godinama. Kolona T2 nam kazuje kakav rezultat bi imala dana osoba u seniorskim godinama kada bi trčala sa takvim učinkom.

Rang-liste su forrmirane na osnovu rezultata sa kojima sam raspolagao. Mada sam se nekoliko puta obraćao svima sa molbom da mi dostavljate rezultate sa svojih maratona i ultramaratona u inostranstvu i onih održanih pre 1990, moram sa žaljenjem priznati da odziva skoro i da nije bilo, sem časnih izuzetaka, koje ću pomenuti po sećanju -Trungel Mešter Edit, Gajić Dragosav, Mićić Srećko, Ćirić Dragan i još nekolicina.

Ali šta je tu je, i ovakva rang-lista deluje više nego  zanimljivo. Iskoristiću priliku, da posebno istaknem novog člana Kluba 100 maratona, našeg zemljaka iz Kanade, Miloša Kostića, koji je treći na ovoj listi, sa fenomenalnim rezultatom 3:25:39 u svojoj 75. godini. Ovog izuzetnog maratonca i ajronmenaša, uskoro ćete moći bolje upoznati u prigodnom članku na ovom sajtu, a i lično sresti i upoznati na ovogodišnjem beogradskom maratonu, s obzirom da je najavio svoj dolazak.

Takođe su zanimljive liste rekorda po godinama života.

Rekordi po godinama života – Muški

Rekordi po godinama života – Žene

Miloš Kostić

Očigledno je da su pojedinci ostavili veliki trag u maratonskom trčanju, opet da pomenem Kostića, naravno Jevtićku, Pavlovića, Jankovića, Ćirića… i nameće se pitanje, da li će ovi rekordi, i kada, biti oboreni. Po mom skromnom mišljenju u narednih desetak godina verovatno nijedno novo ime neće se pojaviti na listi rekorda po godinama.

Vraćajući se na problem vaše saradnje, priložena je i abecedna lista svih naših maratonaca-ki sa naznačenim najboljim rezultatom u maratonu i brojem pretrčanih maratona.

Abecedna lista maratonaca SRB sa ličnim rekordom i brojem maratona

Abecedna lista maratonki Srbije sa ličnim rekordom i brojem maratona

Svako od vas lako može pronaći sebe na toj listi i proveriti da li ti podaci odgovaraju vašoj evidenciji. Ukoliko uočite da neki od tih podataka nije u saglasnosti sa vašom evidencijom, molim vas da mi dostavite  na email drago.boroja@gmail.com spisak svih vaših maratona (kao i eventualnih ultramaratona) sa datumom i mestom održavanja i naravno rezultatom, po mogućstvu u formi Word ili Excell tabele. Hvala unapred.

I za kraj, još nešto. Znate već, ja sam ovo sve dosad radio iz čistog entuzijazma i ljubavi prema maratonskom trčanju, ali posla je sve više. Nekad je bilo 3-4 maratona, sto-dvesta trkača, i unos rezultata u bazu podataka nije zahtevao baš toliko puno vremena. Sada je situacija bar deset puta puta složenija, sve je više trka i učesnika, a dodatne probleme mi prave i sami organizatori trka, koji u zadnje vreme, skoro po pravilu, osim imena i prezimena ne daju podatke o godištu, gradu, a kamoli o državi učesnika. Zašto je to važno? Vidite, u mojoj bazi ima mnoštvo trkača sa istim imenom i prezimenom, npr. ima petorica Marković Zorana, i ako ja ne vidim da li je iz Novog Sada, Jarka, Rume itd, ili da li je 1980. ili 1963. godište itd, kako ja onda da znam kome od njih dodeliti taj rezultat. Ako ste pogledali gore navedene tabele prema starosnim koeficijentima i rekorde po godinama života, onda će vam biti jasno zašto je toliko važan podatak o godištu. Već sam se obraćao takvim organizatorima da uvaže moju primedbu ali ništa nisam postigao, ili mi nisu uopšte odgovorili ili su imali neuverljiva opravdanja. Najsmešnije je kad još daju rezultate u maratonu sa stotinkama sekundi. Nadam se da će ove redove pročitati merodavne osobe i da će konačno formatirati rezultate pregledne u svakom pogledu.

Po takvim stanju stvari, u zadnjih par godina, sve češće se pitam, šta sve to meni treba, zar ja svoje dragoceno slobodno vreme, kojeg je nekako sve manje,  ne bih mogao posvetiti nečemu korisnijem i nadahnutijem, npr. slikarstvu, uzgajanju cveća,  igranju šaha i sl. Odgovora zasad nemam, samo znam da se entuzijazam topi, a razlog nisu klimatske promene. A zaista bi bila šteta da sva ova statistika padne u vodu ili da se zaledi. A stvari su relativno proste, treba se jednostavno prilagoditi vremenu, i po uzoru na večinu sličnih sajtova, ne samo stranih već i naših, stvari konačno postaviti na interesne noge. Od tapšanja po ramenu, više se ne živi!

Drago Boroja, februar 2018.

Ovaj unos je objavljen pod Uncategorized. Zabeležite stalnu vezu.

5 reagovanja na Najnovije rang-liste

 1. zjec kaže:

  drago, nije da je od neke silne važnosti ali imam maraton 2:49:59 u podgorici 2006 kao što i stoji na somaraton stranici sa svim rang listama, pozdrav, saša antić valjevo
  http://www.somaraton.org.rs/index.php/rangliste

  • Sale, ali takav rezultat iz Podgorice 2:49:59 je prezentiran i na Rang-listi maratonaca i na abecednoj listi. U čemu je problem?

   • zjec kaže:

    Nije problem, izvini ako nisam bio jasan.
    Nego mi se ne otvara link na tu „novu“ tabelu na osnovu koje izračunavaju hendikep (stara i nova tabela) pa ne mogu da proverim koji rezultat iz koje godine mi koliko navodno „vredi“.
    Pozdrav i sve najbolje, i hvala za sav ovaj trud oko vođenja statistika!

 2. Drago kaže:

  Sale, specijalno za tebe prilažem nekoliko tvojih najboljih ostvarenih učinaka.
  Link je dobar i vodi samo na tabelarni prikaz najboljih učinaka svakog pojedinca.
  Hvala za tapšanje po ramenu!!!

  Godr BrGod koefm42 Vreme mesto odr ucinak
  2013 50 0,8957 02:55:56 Podgorica, MNE 79,27
  2010 47 0,9198 02:54:14 Zagreb, CRO 77,95
  2007 44 0,9439 02:51:17 Podgorica 77,26
  2006 43 0,9519 02:49:59 Podgorica 77,20
  2008 45 0,9358 02:53:19 Novi Sad 77,02
  2007 44 0,9439 02:53:22 Beograd 76,34
  2010 47 0,9198 02:57:56 Podgorica, MNE 76,33
  2013 50 0,8957 03:02:44 Novi Sad 76,32

  • zjec kaže:

   hvala, imaš pivo za ovo!
   biće ti zanimljivo da sam te 2013-te kada sam istrčao ovih 2h56 u podgorici i dva puta 3h02 u novom sadu (dolgin i reciklažni), još jednom istrčao 3h02 ali na… plitvicama!

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s