Crikvenica, 1. Adria Advent Maraton

Kad sam na zagrebačkom maratonu pročitao informaciju da će se u Crikvenici 27. novembra održati prvi Adria Advent maraton, odmah sam znao da to ne može proći bez mene i da će to biti maraton za pamćenje.

Naravno, kao i mnogo puta dosad, moj maratonski instikt me nije prevario, iako je bila velika verovatnoća da ću u tom periodu biti u Poljskoj, radi sređivanja papirologije za dobijanja boravišne vize.

Iz Poljske sam krenuo 19. novembra, ali sam  kao i obično „usput“ istrčao neki  maraton u Slovačkoj, ovog puta u Trenčinskim Teplicama. O tom maratonu sam već pisao pre godinu dana (vidi). Ovde ću dodati samo skromni rezultat u jednom vrlo prohladnom danu na teškoj valovitoj stazi 4:12:06 (vidi ostale rezultate).

Po dolasku kući, narednog dana sam se prijavio za maraton u Crikvenici, a  Organizatori su mi uzvratili  ljubaznim pozivom pod maksimalno povoljnim uslovima. Moram neskromno preneti deo njihovog emaila, koji glasi „Poštovani Drago, Prvo kapa dolje na sportskim uspjesima. Naravno da smo počašćeni da ćete nam doći. Smještaj smo Vam osigurali u hotelu International u centru – nije nešto ali je tu noć rezervisan samo za maratonce, jer je na samom startu tj. cilju…“. A hotel, kao centralno mesto svih maratonskih zbivanja, je više nego OK, sa neubičajeno ljubaznim osobljem na svakom koraku. U prizemlju hotela se nalaze i prostorije turističke agencije „Via Mea“, koja je bila glavni pokretač i organizator ovog maratona, i u čijim prostorijama se nalazio prijavni centar. Ako sam dobro shvatio, ovaj maraton je u sklopu napora da se dodatno obogati turistička ponuda grada Crikvenice, i lično sam ubeđen da su u tome već uspeli, bilo je takmičara iz čak 10 zemalja, a da u narednim godinama se može očekivati znatno veće interesovanje trkača iz šireg područja, pogotovo iz kontinentalnog dela Evrope, gde u tom periodu nema takvih povoljnih vremenskoh prilika.

I tako, kao i mnogo puta u zadnjih godinu dana, naša već standardna družina „skupljača“ maratona, u sastavu Milanović Zarija, Knežević Drago, Ćurulić Vojislav, Todorović Nedeljko, Mićić Srećko i moja malenkost Boroja Drago,  obrela  se u Crikvenici. U članku sa ostravskih maratona (vidi ovde), već sam pisao o Voji Ćuruliću. Od tada Voja je napravio rezultate, koje verovatno još dugo na našim trkačkim prostorima niko neće dostići. Naime, u ovoj 2011. godini Voja je već istrčao 34 maratona, a u zadnjih 12 vikenda, istrčao je i 12 maratona. Ovih nedelja zajedno sa Srećkom je pokucao na vrata članova kluba 100 maratona. Treba pomenuti i Milanovića i Kneževića, koji su u ovoj godini istrčali 19, odnosno 18 maratona. Skoro da nije bilo maratona na kojem Knežević nije bio na pobedničkom postolju svoje M60 kategorije. A Milanović imponuje svojim napredkom, u svojoj drugoj godini nastupa po maratonima, nedavno u Palermu je ostvario i lični rekord 3:16:41. Značajan broj maratona su ostvarili i Todorović sa 13, i Mićić sa 10.

Nakon prethodne tmurne, prohladne, maglovite nedelje, ovde nas je dočekao lep sunčan dan sa nekih 15 C, koji nas je prosto izmamio u dugu šetnju duž morske obale sve do Selca, gde je i inače prvi okret na maratonskoj stazi. Usput mi je Zarija, pokazao mesto, gde je nekad, u stara dobra vremena, sve do nesretnih devedesetih, imao svoj ugostiteljski objekat. Usput mi je pokazao i svoju omiljenu plažu, zanimljive objekte, i kako je u međuvremenu Crikvenica izrasla u lep turistički gradić. Usput smo se i upoznali  sa profilom dela staze, a sutradan i sa preostalim. Staza je oblika trokrake zvezde, polumaratonci trče jedan krug, a maratonci dva. Dva kraka su duž morske obale, melem za oči i dušu, a treći krak duž jedne izuzetno bistre rečice. Za moj ukus, staza je vrlo inspirativna, iako je blago valovita, sa nekoliko kratkih oštrih uspona i nizbrdica. Treba i istaći da je svaki kilometar vidno obeležen.

 

Posle dvočasovne šetnje, i par piva u bašti obližnjeg restorana kraj marine, baš nam je u hotelskom restoranu na pasta-parti prijalo nekoliko vrsta ukusno pripremljenih špageta i makarona. Sledilo je susretanje sa starim i novim poznanicima iz Hrvatske i Slovenije. Posebno zadovoljstvo je bilo, da sam  konačno upoznao i Franju Lončara iz Zagreba, rekordera Hrvatske sa istrčanih 166 maratona. Tek sam ovde saznao za veličanstven uspeh hrvatske maratonke i ultramaratonke Marije Vrajić, koja je u junu na trci na 100 km u belgijskom gradu Torhotu, istrčala najbolje ovogodišnje vreme na svetskim listama za žene 7:37:40. Naravno, u maratonskoj trci ovde je bila prva sa 2:55:23.

Ova trkačka manifestacija se sastojala od maratonske trke sa startom u 10.00, polumaratonske u 10,30, i trke građana na 5km u 11.00. Maraton je istrčalo 95, polumaraton 261, a trku građana 56. Ja sam lično zadovoljan svojim najboljim ovogodišnjim rezultatom 3:41:50, pogotovo što sam u zadnje vreme imao nekoliko teških planinskih maratona u Poljskoj i Slovačkoj. Slično su i Knežević i Todorović imali svoje najbolje ovogodišnje rezultate, što potvrđuje da je staza inspirativna. Moram dodati, da staza ima sertifikat, a nekolicina trkača je potvrdila da su njihovi „garmini“ pokazali da je staza tačno premerena. Zanimljivo je da je pobednik koceljevačkog maratona Olah Tamaš iz Mađarske, ovde bio drugi, iza Etiopljanina  Ashenafi Erkolo, na privremenom radu u Benedek-Team iz Mađarske. Kompletni rezultati na www.adria-marathon.eu.

Ostvareni rezultati naših učesnika u maratonu:

Drago Knežević, 1948.        3:28:01,6

Drago Boroja, 1953.             3:41:50,4

Vojislav Ćurulić, 1953.          3:41:59,5

Zarija Milanović 1959.          3:49:35,3

Mićić Srećko, 1958.             4:04:52,2

Nedeljko Todorović, 1952.   4:18:04,7

… i u polumaratonu:

Goran Vendlener, 1982.        1:34:20,4

Dragan Vidović, 1961.           1:39:31,2

Aleksandar Kapulica, 1966.   1:50:27,0

Margareta Milaković, 1972.   1:51:39,5

Julijana Lalić, 1985.               2:06:59,1

Vuk Terzin, 1969.                  2:44:31,1

Prijave i obradu rezultata je vodila angažovana firma „Meisterchip“ iz Nemačke. Skoro nestvarno je delovalo da nakon prolaska kroz cilj, produži se nekih 30m do prijavnog centra, i vrativši čip, dobije se lepa diploma sa odštampanim imenom i prezimenom, rezultatom, prosečnim tempom, plasmanom u kategoriji i sl.

 

Nakon maratona usledio je proglašenje najboljih, uz zajednički ručak u bašti restorana, i lepu svirku grupe „Belfast food“, sličnoj našoj „Ortodox Celts“. Na obližnjoj rivi priređena je bogata ponuda roštiljskih i drugih kulinarskih specijaliteta za meštane i turiste, koje su očigledno masovno izašli i propratili ovu trku uz bučno bodrenje. Ovde sam imao tu čast da upoznam trkača iz Rijeke Stjepana Čošića, i njegovu divnu porodicu.

 

 

 

Lično toplo preporučujem našim trkačima da u narednoj godini uplaniraju ovaj maraton ili polumaraton. Kolima se iz Beograda ili Novog Sada može stići autoputem za nepunih 4 i po sata, a smeštaj u privatnim objektima se može naći za 12-15, u hotelima za 20-25 evra. Termin narednog izdanja ovog maratona već je poznat i biće 2. decembra 2012. godine, i sigurno je da će biti još mnogo bolja organizacija, pogotovo ako se odazovemo molbi Organizatora da im dostavimo naše primedbe, predloge, sugestije. Ja lično nemam nikakvih primedbi, ali  bih ipak dao jednu sugestiju, da na okrepnim stanicama bude i neko izotonično piće, a posle trke i pivce. Pa živeli i  vidimo se u Crikvenici.

Ovaj unos je objavljen pod Uncategorized. Zabeležite stalnu vezu.

5 reagovanja na Crikvenica, 1. Adria Advent Maraton

 1. Srecko Micic kaže:

  Lep izveštaj sa prošlonedeljnog izleta na maraton u Crikvenici.
  Iako je staza valovita i usponi koji su se trebali savladati dva puta (za maratonce) postignuti rezultati su zadovoljavajući – ili najbolji u sezoni ili blizu istih.
  Moj zaostatak od 7 minuta od ovogodišnjeg PB nije veliki , jer treba par minuta oduzeti na fiziološke potrebe. A da ne govorim o inspirativnoj stazi koja me je zavela i prvi krug sam završio za 1:46 !!!

 2. Goran kaže:

  Odlican izvestaj,bas kao i odlicno iskustvo i sam sam svedok svega ovog sto je Drago napisao 🙂

 3. Trčko kaže:

  Šta se desilo Terzinu koji je trčao ispod 3:20 maraton u Ljubljani ?!

 4. Drago Boroja kaže:

  Terzin je u Crikvenicu doputovao sa stomačnim problemima, koji su ga mučili i tokom noći, tako da je sasvim iscrpljen ušao u trku.

 5. Ovo se ne propušta sledeće godine!!

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s