Maratonski kup Srbije

Na stranicama ovog bloga već postoji rang-lista maratonaca i maratonki po kalendarskim godinama, konkretno za 2010 . i tekuću 2011. godinu (vidi na: https://klub100maratona.wordpress.com/rang-lista-maraton/ ). Rang-liste su formirane na osnovu najboljih vremena pojedinaca, i prirodno je da su na čelnim pozicijama aktivni pojedinci koji redovno treniraju. Sa druge strane, po uzoru na mnoga kup-takmičenja, bilo bi zanimljivo videti kako bi izgledala rang-lista, koja bi objedinila sveukupnu angažovanost na maratona i po  kvantitetu i po kvalitetu.

U razradi ove osnovne ideje, zasad su uvedena tri  osnovna principa:

1) Boduju se isključivo maratonske trke, i pojedinačno nema ograničenja po broju maratona,

2 )  Najbolji-a u nekom maratonu uvek dobija maksimalni broj bodova (MAX), a ostali  proporcionalno manje prema ostvarenom plasmanu (PL) i  broju isključivo domaćih učesnika-ca (UK), što se iskazuje formulom:

BOD = (MAX : UK) * (UK + 1 – PL)

3 – da bi svi imali koliko-toliko izjednačene početne uslove (finansijski aspekt odlaska na maratone) , a ujedno da bi se stimulisalo što masovnije učešće na domaćim maratonima, maksimalan broj bodova (MAX) na maratonima u Srbiji je 100, na maratonima u svim susednim državama i Sloveniji 50, a na maratonima u ostalim zemljama 20.

U pomoćnim tabelama (klikni ovde), uz izvinjenje za nešto ispomerane kolone, prikazan je proračun na jednom našem (Niš zimski sa MAX 100 bodova) na jednom susednom  (Debrecen, HUN sa 50 bodova), i na dva ostala maratona (Pariz, FRA   i Mihalovce, SVK sa 20 bodova). Kolone PL, UK, MAX i BOD su saglasne oznakama u gornjoj formuli.

Na osnovu gornjih principa sastavljena je trenutna bodovna lista za ovu 2011, godinu (klikni ovde)

Čak i površnim pregledom ovakve bodovne liste, može se uočiti da pretpostavljeni principi bodovanja daju potreban  balans kvantitativnim i kvalitativnim rezultatima kod većine naših maratonaca. Tako na primer, Arsić Aleksandar sa svoja dva kvalitetna maratona ima skoro isto bodova kao i Boroja sa 7 maratona. Slično je i sa Filipovićevih 4 maratona naspram 12 Ćurulićevih. Naravno, kao i u svemu drugom, i ovde ima prostora za poboljšanje kriterijuma, i u tome očekujem vašu aktivnu saradnju u vidu predloga, dopuna, mišljenja.

Ovaj unos je objavljen pod Uncategorized. Zabeležite stalnu vezu.

2 reagovanja na Maratonski kup Srbije

  1. Srdačan pozdrav iz Austrije, molim vas dame obavestite o održavanju maratona po srbiji.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s